Menu

Honung för matlagning

Honung smakar gott på brödet och i teet, det är de flesta klara över, men det som många inte vet är att honung också med fördel kan användas i stället för socker, både i bakning, syltning och i matlagning. Honung innehåller heller inget fett.

Honungen kan även användas som en smakförstärkare, en krydda som kan användas i det söta, men också i det salta köket, med ett helt fantastiskt resultat. Honung skulle egentligen stå vid sidan av salt, peppar och ättika, nära till hands i köket.

Honung som ersättning för socker

Honung kan användas som en ersättning för socker i de flesta bak- och dessertrecept.

Det går åt ca en matsked honung per halvkilo florsocker. Även om det finns naturligt förekommande vatten i honung kan man i de flesta bak- och dessertrecept ersätta sockret i et förhållande 1:1. Man ska dock vara uppmärksam på att om man jämför honung och socker så innehåller honung naturligt mer vatten än socker, så speciellt till bakning ska man komma ihåg att minska vätskemängden en smula.

Genom att använda honung i desserter, bakning och matlagning kommer maten att få en spännande karaktär. På samma vis kan även honungen användas som en väsentlig ingrediens i exempelvis karameller och öl. Utöver detta kan speciellt den flytande honungen även användas som ett supplement eller en ersättning till kola- och chokladsåsen på glass, fromage mm.

Honung till marinader

Även som marinad till köttet är honung lämpligt. Detta beror på att honungen bidrar snabbare till en brunare och mer elegant färg till köttet jämfört med många andra sockerarter. Utöver detta kommer också smaknyanserna att bli mer framträdande.

Enligt en rapport från ett teknologiskt institut i Danmark kan en marinad med honung skydda köttet mot härskning, både under och efter tillagning beroende på vilken honungstyp som använts i marinaden. Honungen bidrar både till kvaliteten på maten samt med smak- och luktintryck. När kött läggs in i kyl eller frys kan det få en härsken smak, men en marinad innehållande antioxidanter minimerar risken för härskning. Klöver- och ljunghonung har visat sig vara några av de mest effektiva honungstyperna för att förhindra härsken smak i köttet. Antioxidanter reducerar oxidation under lagring och minimerar härmed risken för den oönskade smaken av återuppvärmd mat. En analys visade att både smak, lukt och färg på köttet, som var marinerat med 5 % honung, ändrade köttets smakprofil så att köttet både blev mer sött och mindre syrligt. Undersökningen visar att de naturliga antioxidanterna i marinaden som honungen tillförde kan förlänga hållbarheten utan användning av e-nummer. Därmed utgör honung ett naturligt alternativ till e-nummer. Läs mer om marinad av kött med honung på www.teknologisk.dk.