Menu

Honungstyper

Färgen och smaken på honung varierar beroende på vilken blomsternektar honungen kommer från. Det finns många tusen slags honungssorter, som härstammar från olika växters nektar som exempelvis lavendel, akacia, eukalyptus, ljung och apelsin.

Konsistensen på honung är från början flytande, men kommer efter en tid att börja kristallisera och få en fast konsistens. Förhållandet mellan sockerarterna i honungen avgör hur snabbt honungen blir fast.

Honungens färg kan variera från nästan vit till svart beroende på vilka blommor bina har samlat nektar från. Ljusa honungssorter är ofta milda, medan mörka sorter typiskt har en mer kraftfull smak.

Nyslungad honung är alltid flytande. Efter en tid bildas det sockerkristaller i honungen och den stelnar. En del typer av honung är dock bättre lämpad än andra för att göra en honung som håller sig flytande längre. Svensk flytande honung är mörk i färgen, till skillnad från de flesta importerade.

Blomsterhonung/Sommarhonung

Det här är kanske enligt vissa inte en sorthonung, men eftersom det finns många produkter i butikerna med den här beteckningen så beskrivs den här ändå.

Blomsterhonung, eller sommarhonung, är ett allmänt namn på vår traditionella honung som kommer från många olika blommor, träd och buskar.

Försommar- och högsommarhonung

Precis som namnet avslöjar så skördas försommarhonungen efter de tidigaste nektarkällorna blommat över; sälg, maskrosor, fruktträd, lingon, blåbär och andra bärbuskar. Oftast äter bina upp den här honungen själva under kalla och regniga försommardagar, men har man tur så blir det ett överskott som går att skörda. Finns det rapsodlingar i närheten däremot så kan skörden bli en av årets största.

Högsommaren ger på de flesta ställen i landet den största skörden. Högsommarhonungen innehåller bland annat vitklöver, hallon och lind, och även här oljeväxter om det finns i närheten.

Hösthonung

Längst Sveriges kuster och i skogsområden kan man vissa år skörda hösthonung med framför allt nektar från ljung, som ger en karaktäristisk smak, konsistens och färg.

Om det blir en varm höst kan det också bli så kallad honungsdagg, eller skogshonung. Det är en honung som kommer från träd som blir angripna av bladlus. Bladlössen tar vätska med hög sockerhalt från träden och avger själva överskottet, som droppar ner på blad och bark. Dessa droppar hämtar bina och gör honung av.

 

Rapshonung

En mild, söt honung med hög druvsockerhalt. Rapshonungen är nästan helt vit i fägen. Skördas framför allt i Skåne samt från slätterna i Östergötland och Västra Götaland. Är vissa år den största honungskällan för biodlare i dessa trakter.

Klöverhonung

En mild, mycket omtyckt honung med lite mer arom än rapshonungen har. Färgen är gulvit. Skördas i så gott som hela landet, från vallodlingar och beteshagar.

Hallonhonung

En smakrik gulvit honung. Räknas på många håll i landet som huvuddraget för året. Om vädret är fint kan bikupor som står nära hyggen där vildhallon spridit sig ge stora mängder honung på mycket kort tid

Ljunghonung

En mycket smakrik honung med speciell doft. Skördas från våra kuster samt från skogsområden. Honungen är mörk, bärnstensfärgad, och som nyslungad är den geléaktig i konsistensen.