Menu

Honungsglaserade morötter med honung- och nötströssel

Tillagning:

Honung-och nötströssel

Sätt ugnen på 175°C. Skölj bovetet först med kokande vatten och sedan kallt vatten, låt rinna av. Hacka hasselnötter och pistaschnötter grovt. Blanda samman alla ingredienser i en skål utom olivolja och honung. Blanda väl. Rör ihop olivolja och honung och blanda till sist ner det i nötblandingen och rör om ordentligt. Bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och rosta i ugn i 15–20 minuter eller tills det blivit gyllenbrunt. Rör om efter ungefär halva tiden. Akta så att det inte bränns. Ta ut plåten ur ugnen och låt nötströsslet svalna. Förvara i burk med tätslutande lock.

 

 

Honungsglaserade morötter

Sätt ugnen på 225°C. Skrubba och ansa morötterna, men låt en bit av blasten vara kvar. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och salta. Rosta i mitten av ugnen, tills morötterna är nätt och jämt mjuka, 15–20 minuter. Blanda samman honung och pressad apelsin och ringla det över morötterna på plåten. Sätt plåten i mitten av ugnen i ytterligare cirka 5 minuter. Strö över nötströssel.

Strösslet passar även fint till andra typer av grönsaker eller som en topping på en sallad.

Tid

Ca 30 minuter + 30 minuter

Personer

2-4 personer

Ingredienser

Honung- och nötströssel
1 dl helt bovete
1 dl hasselnötter, skalade
1 dl pistaschnötter
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 tsk fänkålsfrön
1 dl torkade tranbär
0,5 tsk flingsalt
0,5 tsk krossad svartpeppar
3 tsk olivolja
2 msk Gårdshonung Ekologisk Honung

Honungsglaserade morötter
500 g späda morötter, med blast
2 msk olivolja
Flingsalt
2 msk flytande Gårdshonung Ekologisk Honung
0,75 dl apelsin, pressad saft