Menu

Lammbog med honung- och hasselnötsdressing

Tillagning:

Lammbog

Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett stort ark ugnsfolie på en ugnsfast form/plåt. Lägg lammbogen på ugnsfolien med fettkappan uppåt. Gör några snitt i fettkappan. Blanda samman rödvinsvinäger, 0,25 dl honung, olivolja, salt och peppar. Häll blandningen över lammbogen. Tvätta apelsinen och skala av det yttersta skalet med en potatisskalare. Skala vitlöken och tryck till den med den breda sidan av en kniv. Lägg vitlöken tillsammans med apelsinskalet på ugnsfolien runt lammet. Slut ihop folien tätt runt lammet och ställ in i mitten av ugnen i ca 3,5 timmar. Öppna upp folien och pensla lammet med 2 msk honung och ugnsbaka i ca 30 minuter eller tills den fått mer färg.

 

Honung- och hasselnötsdressing

Blanda samman honung och rödvinsvinäger i en skål. Hacka hasselnötterna grovt och strimla bladpersiljan. Blanda samman med honungen. Bred dressingen över lammet och servera på buffébordet eller varför inte till en vårig färskpotatissallad?

Tid

ca 4-5 tim

Personer

6 personer

Ingredienser

Lammbog
2 kg lammbog , med ben
1,25 dl rödvinsvinäger
0,25 dl + 2 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
4 vitlöksklyftor
1 apelsin, det yttersta skalet

Honung- och hasselnötsdressing
1,25 dl honung
1 msk rödvinsvinäger
1 dl hasselnötter, skalade
3 dl bladpersilja